...een zintuiglijke ervaring ...
Waarbij mijn neus bij het lichten van het dopje geprikkeld werd door de zwoele geur en mijn ogen verblind werden door een prachtig miniatuur flesje van mat glas gesloten met een bloem van ditzelfde glas met een inhoud van 3,5 ml.
Ingezoomd met mobiel komen de letters Youth Dew en Estee Lauder naar voren. Ik zoek hem op.
Youth-Dew van Estée Lauder is een Oosterse pittige geur voor vrouwen en is in 1953 gelanceerd.
De neus achter deze geur is Josephine Catapano.
Basis noten zijn tolu balsam, peru balsam, amber, patchouli, muskus, vanille, eik, vetiver en wierook
Top noten zijn aldehyden, sinaasappel, kruiden, perzik, bergamot, narcis en lavendel;
Midden noten zijn kaneel, cassia, orchidee, jasmijn, kruidnagels, ylang-ylang, roos, lelie-van-de-vallei en pittige noten;
.
Een pittge geur dus. Van een even pittige dame, genaamd Estee Lauder, oprichter van een cosmeticabedrijf in 1946. Estée Lauder wilde met haar producten iedere vrouw ervan overtuigen dat ze mooi en aantrekkelijk kon zijn. Een bekende quote van Estée Lauder is: ‘Beauty is an attitude.’ Iedere vrouw die aandacht aan haar uiterlijk besteedt en zelfvertrouwen heeft, straalt schoonheid uit.
Daarnaast had Estée Lauder als zakenvrouw ook een hele duidelijke visie over het succes van de verkoop van haar cosmeticaproducten. Op de eerste plaats was dat het grote vertrouwen dat ze had in de kwaliteit van haar producten. Daarbij hanteerde ze zeer persoonsgerichte verkooptechnieken. Zo was ze altijd zelf aanwezig bij de opening van haar nieuwe winkels. Ook stond ze erom bekend dat ze gratis make-up demonstraties hield en dat ze beroemdheden, kennissen en klanten altijd proefmonsters gaf om zo haar producten nog meer onder de aandacht te brengen. Verder leidde ze zelf haar verkoopsters op en drukte hen steeds weer op het hart dat je alleen iets kon bereiken door hard te werken.
Het succes van Estée Lauder raakte vooral in een stroomversnelling door de badolie en een geur Youth Dew die ze in 1953 introduceerde en die alle verkoopcijfers overtrof. Ook werd er een televisiedocumentaire gemaakt met de titel ‘Estée Lauder: The Sweet Smell of Succes.
Maar, er waren meer succesfactoren in de Fifties ...
Na de oorlog gaat het al snel beter met de economie en het modebeeld veranderd hierdoor ook. De lijfjes worden meer ingesnoerd en de rokken worden erg wijd waardoor het bekende zandloper effect ontstaat. De schoudervullingen verdwijnen en een volle boezem en stevige heupen worden het ideaal beeld. De vrouwen krijgen hun figuur weer terug! De schoenen zijn van grof en zwaar veranderd in licht en fijntjes en ook de accessoires spelen een belangrijke rol. Ontwerpers kunnen hun fantasie weer de vrije loop laten en dat zie je terug in bijvoorbeeld de bijzondere tasjes die in de jaren ´50 gemaakt zijn. Ook heeft de vrouw de broek weer aan, veelal met een hoge taille en strakke pijpen tot de enkel. Een van de bekendste stijliconen is natuurlijk Marilyn Monroe maar ook Audrey Hepburn en Brigitte Bardot waren voor vele vrouwen een voorbeeld.
Ik voeg hem toe aan de verzameling van Vintage'Lein en besluit Estee als een voorbeeld te nemen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten